Kalprotektyna to marker umożliwiający ocenę aktywności nieswoistych zapaleń jelit. Wykonanie badania jest zalecane u osób, które cierpią na dolegliwości takie jak bóle brzucha, biegunka, zaparcia, wzdęcia i gazy, w przypadku obecności w kale krwi i śluzu, a w szczególności u osób, które wymagają dodatkowych badań w celu odróżnienia zaburzeń czynności jelit. Badanie jest istotnym elementem diagnostyki choroby Leśniowskiego-Crohna oraz w przypadku podejrzenia nowotworu jelita grubego.
Przygotowanie pacjenta do badania oznaczenia kalprotektyny w kale:
Próbkę kału wielkości małego orzecha włoskiego pobiera się do pojemnika na kał zakupionego w aptece za pomocą łyżeczki znajdującej się w nakrętce. Próbki należy pobrać z kilku miejsc stolca i przechować w temperaturze 2-8 C . Przed oddaniem stolca, należy całkowicie opróżnić pęcherz moczowy. Kał nie może mieć kontaktu z wodą obecną w muszli.